FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

Politika

Vlada financira kampanju protiv referenduma

Objavljeno

Čelnici tri sindikalne središnjice najavili su 18. ožujka da će do sredine svibnja prikupljati potpise za referendum protiv izmjena zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se skraćuje rok za početak odlaska u mirovinu sa 67 godina. I baš je nekako u tom razdoblju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predvidjelo dvije medijske kampanje vezane uz tu, sindikatima spornu mirovinsku reformu.

U resoru ministra Marka Pavića zaključili su, čini se, da bi bilo najbolje tijekom prva dva kvartala ove godine informirati građane o tome što im donosi mirovinska reforma. Barem tako proizlazi iz plana javne nabave Ministarstva rada za 2019. godinu. U njemu su predvidjeli zakup medijskog prostora za promociju dviju kampanja – “Cjelovita mirovinska reforma” i “Što donosi mirovinska reforma sadašnjim i budućim umirovljenicima”. Za prvu je kampanju procijenjena vrijednost javne nabave 920 tisuća kuna, a za drugu 1,1 milijun kuna.

Informacija o planu javne nabave sigurno i ne bi bila posebno zanimljiva, da mediji i oporba već danima ne pokušavaju od Vlade dobiti precizan izračun koliko koštaju spotovi koji se zadnjih dana vrte u javnom prostoru i u kojima se žestoko ide na sindikalnu referendumsku inicijativu. U tim se spotovima navodi i da “zahtjevi sindikata znače manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našoj djeci i unucima”.