FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

Izbori

Promotori HDZSDP-a nervozni: Kolakušić je opasni diktator, ljudi trebaju glasati za nas

Objavljeno

Fotografija: Građani za Mislava Kolakušića/N1

Strah i nelagoda sustava od suca Mislava Kolakušića sve je izraženija kako se pribiližavamo danu izbora za Europski parlament.

Teze koju su ljubitelji HDZ-a i službene oporbe  sramežljivo proturali mjesecima, danas se otvoreno uobličuju u novinske članke i pušta ih se u javnost kao službene stavove. Zanimljivo je da između ljubitelja lijevog i desnog dijela partije gotovo da i nema razmimoilaženja u mišljenju o sucu Mislavu Kolakušiću. I za jedne i za druge, on je  potencijalni diktator i kao takav izrazito opasan. Njegove programske odrednice poput beskompromisne borbe protiv korupcije te reforme pravosuđa, političkog sustava, državne uprave, Državnog odvjetništva i Porezne uprave istaknutim promotorima postojećeg političkog sustava zvuče suviše radikalno i odbojno. To je sasvim razumljivo, budući da je njihov cilj oduvijek bio konzerviranje postojećeg stanja i zadržavanje svih poluga moći kojima danas raspolažu. Sve manje od toga vodilo bi u njihov nestanak.

Sudac Mislav Kolakušić u posljednjih godinu dana istakao se kao jedan od najvećih promotora uključivanja građana u politiku, građani (čak ne i narod) su lightmotiv njegove kampanje od prvog dana (čak se i stranica podrške na Facebooku zove Građani za Mislava Kolakušića), no unatoč tome paranoični zagovornici postojećeg stanja u njemu vide opasnog diktatora.

Zašto je tomu tako, nije teško pretpostaviti. U uvjetima teške korupcije kakva danas vlada u Hrvatskoj čak i najmanje reforme imaju poguban utjecaj na umrežene političke strukture koje (osim krnjeg izbornog legitimiteta) posjeduju sva ostala obilježja autoritarnih režima.

Upravo zato, metodom obrnute psihologije, takva obilježja pripisuju sucu Kolakušiću u očajničkim pokušajima da izazovu strah i odbojnost prema njegovim budućim kandidaturama za najviše državne dužnosti.