FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

EU

MOŽE LI LUĐE? Šef udruge sudaca tvrdi: “Sudac se smije kandidirati, ali se ne smije baviti politikom”

Objavljeno

Lex Specialis vs. Lex Specialis

Pitanje kandidature suca Mislava Kolakušića na izborima za Europski parlament izrazito je zabrinulo pravosudne institucije pa se iza kulisa grozničavo vijeća kako se postaviti prema takvoj situaciji. Pravosudna vrhuška u vidu Sesse i Turudića Kolakušića bi istjerala iz pravosuđa po kratkom postupku pozivajući se na članak 90. Zakona o sudovima koji sucima zabranjuje političku aktivnost.

S druge strane, Zakon o izborima predstavnika u Europskom parlamentu izrijekom dopušta Kolakušiću da se kandidira. Hrvatski zakonodavci još su jednom napravili pomutnju, a genijalno tumačenje novonastale situcije dao je Damir Kontrec, predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca:

„Sudac se smije kandidirati, ali se ne smije baviti političkom djelatnošću. Predizborna aktivnost i promidžba, odnosno svaka aktivnost, radi isticanja bilo kakvih okolnosti o kojima bi birači trebali (ne)voditi računa prilikom glasanja na izborima je politička aktivnost. Ona je Zakonom o sudovima zabranjena. Taj zakon je tzv. „lex specialis“, a to znači da ga se sudac mora pridržavati. Drugim riječima, sudac smije biti na izbornoj listi, ali ne smije poduzimati nikakve političke aktivnosti odnosno sudjelovati u predizbornoj kampanji“.

Vjerovali ili ne ovo je izjava jednog od najviše rangiranih hrvatskih pravnika u Republici Hrvatskoj. Sudac se smije kandidirati na izborima, dakle konzumirati samu srž politike (biti biran), ali u tom procesu se ne smije baviti politikom, iako je sam čin kandidiranja po sebi najviši stupanj bavljenja politikom.

Izjava da sudac smije biti na listi, ali ne smije poduzimati nikakve političke aktivnosti naprosto je uvreda zdravom razumu. Umjesto priznanja da su zakoni koji definiraju materiju političkog djelovanja sudaca loši i neusklađeni, javnosti se pokušava prodati pravno tumačenje koje nema veze ni sa čim.

 

 

Oglas