FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

Hrvatska

IMAMO DOKAZ: HDZ i SDP su jedna partija!

Objavljeno

HDZ i SDP-dva lica iste partije

U Hrvatskoj ne postoji više nitko ozbiljan tko u SDP-u i HDZ-u ne vidi jednu bratsku, interesno i ideološki povezanu partiju čiji je jedini cilj održati se što dulje na pozicijama sa kojih mogu u miru crpiti društvene resurse uobličene u državni proračun. Kako bi taj ekosustav opstao toliki niz godina osmislili su čitav splet rituala kojima održavaju privid sukoba, dok istovremeno tijesno surađuju u ostvarenju svojih prije svega, financijskih interesa.

Najbolji primjer da su SDP i HDZ jedna, jedinstvena i povezana partija je činjenica da ih u obračunima s javnošću i pojedincima koji razotkrivaju njihov nakaradni bratski karakter već dugi niz godina zastupa notorni Jutarnji list čiji su djelovanje i opstanak, danas i u prošlosti, usko povezani uz opstanak HDZSDP monopola na hrvatskoj društvenoj i političkoj sceni.

Nebrojeni su slučajevi u kojima je Jutarnji list uskakao kao medijski spasitelj HDZSDP-a i u njihovo ime vršio brutalne “medijske egzekucije” nepoćudnih i svih drugih vrsta protivnika kako bi Partija nastavila dobro utabanim stazama političke hegemonije. Zauzvrat, partija je uskakala vlasnicima Jutarnjeg lista kadgod su svojim nakaradnim poslovnim politikama tu medijsku tvrtku dovodili na rub bankrota.

Medijski pas čuvar

Najbolji primjer da se Jutarnji list koristi kao sredstvo zaštite HDZSDP-a je borba suca Kolakušića koji se ovih dana ponovo našao na udaru tog dnevnog lista. Podsjetimo, prije pet godina suda Kolakušić se kao sudac Trgovačkog suda oštro i odlučno usprotivio poplavi nezakonitosti koje je Vlada Zorana Milanovića i njegovog ministra Slavka Linića pokušala progurati kroz sustav predstečajnih nagodbi. Budući da je u svojim presudama uporno odbijao popustiti, Vlada je angažirala Jutarnji list da svojim medijskim metodama omekša nepokolebljivog suca. Rezultat te akcije jedna je od najsramotnijih epizoda modernog hrvatskog novinarstva u kojem je sudac Kolakušić bez ikakvih dokaza oklevetan kao neradnik i osoba sumnjivog morala. Tada je tada akcija odrađena u interesu SDP-a i predstečajnih nagodbi, a danas Jutarnji list isti posao, sa gotovo istom retorikom odrađuje za HDZ, desni pripadak jedinstvene HDZSDP partije Hrvatske.

Duboka država produbila ladicu

Jutarnji list je 24. srpnja 2013. na svojoj naslovnici objavio vijest o tome kako  sudac Kolakušić u ladici drži 100 presuda, aludirajući da sudac ne radi svoj posao i da odugovlači sudske postupke. Sudac Kolakušić je tada odbio sve napade i nastavio još žešću borbu protiv kriminala predstečajnih nagodbi sve dok zakon nije izmjenjen i koliko toliko doveden u ustavne okvire.

Fotografija: Jutarnji list od 24. srpnja 2013.

Gotovo šest godina kasnije, Sudac Kolakušić ponovo stvara probleme partiji, ovaj put krilu zvanom HDZ. Ovaj put Kolakušić je puno opasniji. Sa vojskom od 120.000 pratitelja na društvenim mrežama, milijunskim pregledima i političkim ambicijama Kolakušić ozbiljno prijeti postojećoj političkoj nomenklaturi.

Jutarnji list ponovo uskače u pomoć i na naslovnici izlazi gotovo identična špranca protiv Kolakušića. Kolakušića se, unatoč činjenici da je ostvario gotovo 200% norme predviđene okvirnim mjerila za rad sudaca, prozirno optužuje za nerad korištenjem tehnikalija koje ni na koji način ne pokazuju stvarni učinak i rezultate suca Kolakušića. I ovoga puta javnost prepoznaje naručeni napad i staje na stranu  suca Kolakušića.

Fotografija: Jutarnji list od 05. ožujka 2019.

Pojava suca Kolakušića ozbiljno je uzdrmala temelje trulog političkog i pravosudnog sustava Hrvatske, a njegova politička kandidatura mnogima je znak za uzbunu. Jasno im je da njegov dobar politički rezultat za mnoge znači kraj unosnih političkih i poslovnih sinekura ostvarenih na sumnjiv i nerijetko kriminalan način.