FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

EU

86 dana do europarlamentarnih izbora: Pučani i socijalisti i dalje u laganom padu

Objavljeno

Uoči izbora za novi saziv Europskog parlamenta objavljene su  novu skupine projekcija o mogućoj raspodjeli mandata bazirane na trenutnom sastavu parlamenta.

Bliži nam se početak izbora koji će se održati od 23. do 26. svibnja 2019., a prema novim projekcijama čini se da se situacija mijenja iz tjedna u tjedan. Činjenica je da će u novom Europskom parlamentu biti manje zastupnika 705) nego u prethodnome (751).

S obzirom na prošlotjedna predviđanja, Iznenađujući podatak iz novih projekcija je da su sve veće stranke pale po broju osvojenih mandata u parlamentu. U nekim članicama, uključujući i Hrvatsku, u odnosu na prvi put objavljene projekcije 18. veljače, nema promjene u očekivanim rezultatima, budući da do zaključenja analize (22. veljače) nisu bili dostupni podaci novih istraživanja.

Stranke koje su uvrštene u ove projekcije su one koje su već povezane s nekom europskom političkom strankom ili su članice postojećih klubova zastupnika. Sve ostale političke stranke i pokreti koji se još nisu izjasnili o svojim namjerama nalaze se u kategoriji „ostali“. U skupini ostalih spadaju sve nacionalne stranke koje trenutno nemaju mjesto u Parlamentu ili čine dio europskih stranaka no mogle bi novim izborima dobiti mjesto u Parlamentu.

uropska pučka stranka (EPP), najveća politička skupina, je pala za 36 mjesta (3,3 posto) u odnosu na prošlotjedna predviđanja. Dok je prošli tjedan broj zauzetih mjesta iznosio 217, nove projekcije ukazuju da će europski pučani zauzeti 181 mjesto prema čemu će i dalje voditi po broju osvojenih mandata u  Parlamentu s njih 25,7 posto.Najveći porast u broju mandata očekuje se u Grčkoj (3) dok se najveći pad očekuje u Francuskoj za koju se predviđa da će pučanima donijeti čak 9 mandata manje te Češkoj koja će donijeti 6 mandata manje.

Druge projekcije novog saziva Europskog parlamenta prema javno dostupnim podacima ispitivanja javnog mnijenja koje je za potrebe EP napravila agencija Kantar Public

Europski socijalisti i demokrati (S&D) će doživjeti najveći pad za čak 51 mjesto (5,7 posto) u novom sazivu parlamenta. Svoj silazni trend koji je započeo još prošle godine donijeti će im 135 mjesta u parlamentu u odnosu na prošlotjedno predviđanje od 186 zauzetih mjesta. Očekuje se da bi u Italiji bi mogli izgubiti čak 17 mjesta, a u Njemačkoj 9.

Savez liberala i demokrata Europe (ALDE) zabilježio je pozitivan daljnji rast te je s prošlotjednih 68 zauzetih mjesta  osvojio 7 novih, čime bilježi rast od 10,6 posto. Prema očekivanjima u Češkoj bi zauzeli dodatnih 4 mjesta dok bi u Španjolskoj, Sloveniji , Njemačkoj i Estoniji 3. U ovom rezultatu nisu uključeni mandati Macronove stranke République En Marche! koja se nije još pridružila ALDE-u iako je dobila pozitivne kritike i pozdrav dobrodošlice od proeuropskih eurozastupnika, među kojima valja napomenuti Spitzenkandidata Manfreda Webera (EPP) koji Macrona smatra  svojim saveznikom. Najsnažnija njemačka koalicija, Merkelina Kršćansko demokratska unija (CDU) i Kršćansko socijalna unija (CSU) bi mogli osvojiti 34 mjesta u parlamentu.

Ujedinjena ljevica (GUE/NGL) i Grupacija Zelenih/EFA doživjele su mali pad s obzirom na prošlotjedne rezultate. Ujedinjena ljevica (GUE/NGL) je tako izgubila samo pet mjesta (47 mjesta s 52) te ostaje u rangu od 6,7 posto zauzetih mandata. Najviše rezultata će ostvariti u Francuskoj gdje će dobiti dva mjesta, a najveći pad u Italiji i Španjolskoj.

Europski zeleni su izgubili 3 mjesta (49 s 52)  i zauzeli 7 posto mandata u parlamentu, a najbolji će rezultat ostvariti u Njemačkoj u kojoj bi mogli dobiti 7 novih mandata; najveći pad očekuju u Švedskoj za 4 mjesta te Španjolskoj za 3. Njemačka zelena stranka Bündnis 90/Die Grünen bi mogla dobiti za Zelene 20 mjesta u parlamentu.

Projekcije rezultata zabilježavaju i porast populizma i nacionalizma u Europi budući da konzervativne stranke Europe slobode i izravne demokracije (EFDD) te Europa nacija i sloboda (ENF) nastavlja rasti po broju zauzetih mandata u Parlamentu. Tako je ENF  s obzirom na prošlotjedne rezultate zabilježio najveći skok u rezultatima za čak 22 mjesta čime je s 37 mjesta došao na 59 (4,9 posto). EFDD je pao za samo sva mjesta (5,5 posto) te će u novom sastavu zauzeti 39 mjesta. To bi značilo da bi talijanski populistički pokret 5 Zvjezdica (EFDD) mogao osvojiti čak 21 mjesto za razliku od prošlotjednih 8, a talijanska stranka Lega na čelu s Matteom Salvinijem bi osvojila 28 mjesto za ENF. Marine Le Pen sa svojom desničarskom strankom Nacionalnog okupljanja bi osvojila 19 mandata dok bi njemački populisti Alternativa za Njemačku mogli osvojiti 10.

Projekcija za Hrvatsku

S obzirom na prošlotjedne projekcije Hrvatska nije zabilježila značajan pomak. Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskop koje provodi agencija Promocija plus, HDZ i dalje najbolje uživa najviši rejting ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto na rang listi našla i nova stranka Dalije Orešković START.

HDZ (EPP) bi prema trenutnim projekcijama trebao zauzeti 6 mandata od raspoloživih 12 te i dalje zabilježava najveću podršku javnog mijenja od 32 posto. Očituje se daljnji trend pada rejtinga SDP-a (S&D), iako i dalje ostaje druga vodeća stranka u Hrvatskoj. U sadašnjem sazivu Europskog parlamenta ima samo dva parlamentarna zastupnika no prema novim predviđanjima bi mogla dobiti 3.

Jačanje europskih populista bi se moglo očitovati na Živi zid koji bi na izborima za Europski parlament mogao osvojiti 2 do 3 mandata. Kao i prošlog tjedna Most nezavisnih lista će u parlament donesti jednog svog zastupnika s obzirom na to da trenutno broje oko 7 posto podrške javnog mijenja.

Amsterdamska koalicija (ALDE) u koju su se uoči izbora udružile stranke Glas, HSS i Pametno, HSU skočile imaju 11 posto potpore te u stranci vjeruju da bi s obzirom na pet postotni izborni prag u Europskom parlamentu  mogle osvojiti 1 ili 2 zastupnička mjesta. Novonastala stranka START se tako s 5,2 posto približila izbornom pragu.

Oglas