FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

Kriminal

Vatikan pokreće internu istragu protiv osuđenog svećenika

Objavljeno

‘Nakon presude kardinalu Pellu, Kongregacija za doktrinu vjere će se baviti tim slučajem prema procedurama i rokovima koje utvrdi kanonsko pravo’, rekao je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti

Vatikan je najavio u srijedu otvaranje interne istrage protiv australskog kardinala George Pella, jednog od najbližih savjetnika pape Franje kojeg je sud u Melbourneu proglasio krivim za spolno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

“Nakon presude kardinalu Pellu, Kongregacija za doktrinu vjere će se baviti tim slučajem prema procedurama i rokovima koje utvrdi kanonsko pravo”, rekao je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti u priopćenju.Ž

Kazne i ‘skidanje mantije’

Ta procedura može završiti sankcijama, od kojih bi najteža bila povratak u svjetovni život, kao što je bio slučaj s bivšim američkim kardinalom Theodorom McCarrickom, koji je skinuo mantiju sredinom veljače nakon optužbi za spolno zlostavljanja maloljetnika.

U slučaju bivšeg umirovljenog nadbiskupa Washingtona, Vatikan nije čekao razvoj kaznenih procedura za otvaranje vlastite istrage.

Pell je najviši predstavnik Katoličke crkve, treća osoba u Vatikanu, ikada osuđen zbog silovanja maloljetnika, kojem je sudac iz Melbournea odredio zadržavanje u pritvoru.

Kardinal je 11. prosinca osuđen za spolni napad na dvoje djece (12 i 13 godina) 1996. i 1997. godine u sakristiji katedrale u Melbourneu gdje je nešto ranije proglašen nadbiskupom. Iz pravnih razloga ta presuda je proglašena tek u utorak. Prijeti mu zatvorska kazna od 50 godina. Kazna će biti objavljena 13. ožujka.

Pell nakon presude uložio žalbu

Kardinal Pell (77) koji tvrdi da je nedužan i uložio je žalbu, mora provesti svoj prvu noć uza rešetaka u Melbourneu nakon presude u prosincu, objavljene u utorak.

Vatikan je u utorak reagirao na tu “žalosnu vijest” i istaknuo svoje duboko poštovanje za australsko pravosuđe ali i podsjetio da je kardinal tvrdio da je nedužan i da se ima pravo braniti do posljednje instance.

Tijekom večeri Gisotti je precizirao na Twitteru da australski kardinal više nije na čelu vatikanske riznice.

U prosincu je otpušten iz vijeća devet kardinala sa svih kontinenta, nazvanog “C9” kojem je zadatak pomoći papi Franji da reformira administraciju Svete stolice.

Oglas