FOKUS-Pratite najbitnije vijesti

Hrvatska

Lovrinović o uvođenju eura: Imat ćemo europske cijene i hrvatska primanja, HNB: To nije istina

Objavljeno

Vlada i Hrvatska narodna banka u vrlo angažiranoj kampanji promoviraju prednosti uvođenja eura. Pismo namjere za ulazak u tečajni mehanizam planira se poslati Europskoj uniji tijekom ove godine. Prema podacima Eurobarometra tek 40 posto hrvatskih građana podupire ulazak u eurozonu, potpora tom koraku sustavno slabi u javnosti od 2015. Protivnici upozoravaju na rizike, naročito gubitak samostalne monetarne i tečajne politike.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend kaže da je proces uvođenja eura pravi proces i to dugogodišnji, prenosi HRT.

‘To nije nešto što traje od danas do sutra. Mi smo u taj proces krenuli prije godinu, dvije i on još uvijek traje. On će trajati sljedećih 4 godine u najmanju ruku, ističe. Postavlja se pitanje jesmo li mi sada spremni za fazu u kojoj se trenutačno nalazimo. Naše je uvjerenje da jesmo jer mi se sada nalazimo u fazi predulaza u tečajni mehanizam, to je prva stepenica na tom putu.

Još najmanje 4 godine do eura, predviđanje je HNB-a

Za ulazak u tečajni mehanizam zemlja mora pokazati dostatnu količinu makroekonomske sigurnosti. Hrvatska je demonstrirala zadnjih godina veliki napredak, što u smanjenju makroekonomskih neravnoteža, što u gospodarskom rastu koji je fundamentalno zdrav i dugoročno održiv,’ objasnio je viceguverner HNB-a.

Ivan Lovrinović, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, smatra kako ne bi trebali žuriti s uvođenjem eura.

‘Za razliku od HNB-a i Vlade koji zajedno rade na jednoj propagandnoj akciji da uvjere hrvatske građane da što prije treba uvesti euro i koji tvrde da se neće ispuniti strahovi kako ćemo imati europske cijene a hrvatska primanja, mi tvrdimo ćemo imati upravo to. Najgore bi prošli umirovljenici, radnici i izvoznici, a najbolje bankari koji uvoze kredite i uvoznici, kaže Lovrinović.

Najgore bi prošli umirovljenici, radnici i izvoznici, smatra Lovrinović.

‘Želim naglasiti da ako se uvede euro u ovakvoj situaciji destabilizirane Europske unije i velikih strukturnih problema i neravnoteža koje imamo u Hrvatskoj, to bi zaista bio zadnji čavao koji bi se zabio u lijes hrvatskog gospodarstva i mi bi krenuli ubrzano putem Grčke, poručio je.

Faulend međutim tvrdi da je izneseno puno teza koje su u najmanju ruku poluistinite.

‘Prije svega treba reći da euro hrvatskom gospodarstvu nosi niz pogodnosti – od ukidanja valutnog rizika, smanjenja kamatnih stopa do smanjenja transakcijskih troškova koji će pogodovati i izvoznicima. Postoji i niz drugih pogodnosti koje će pozitivno djelovati i na građane i na poduzeća i na samu državu. Ako će na nekoga uopće negativno djelovati onda su to same banke, dakle upravo suprotno od onoga što je g. Lovrinović rekao’, ustvrdio je.

Zašto bi uvođenjem eura Hrvatskoj pale kamate kad su Italiji porasle?

Unatoč tome što koristi euro kao valutu Italiji su u zadnjih godinu dana kamate na zaduživanje porasle gotovo dvostruko, s oko 1,5 na 3,7 %.  Slično se dogodilo i Grčkoj nakon što je upala u dužničku krizu. Nepoznanica je stoga zašto bi Hrvatskoj pale kamate na zaduživanje samim uvođenjem eura?

Graf HNB-a na slici dole otkriva da i sada razloga za kamatne stope od oko 5-6 % na kredite kućanstvima zapravo i nema. Štednja građana u bankama daleko je veća od ukupnih kredita. To znači da nam banke zapravo posuđuju naš vlastiti novac i za njega nam naplaćuju kamatu.